Audiovisionen

Kit Downes feat. Tom Challenger

Do 29.11. | 20 Uhr

Audiovisionen: Kit Downes (Orgel) feat. Tom Challenger (Sax)

Kit Downes - New solo organ on ECM Records

Kit Downes is critically regarded as one of the UK's outstanding jazz talents and this latest recording 'Obsidian', a unique collection sounds and colours, could have only been made by an improviser of subtle sensibilities. Some of Downes' earliest musical experiences were as a church organist and in recent years he has been exploring it's sonic possibilities and idiosyncrasies, in improvisations and compositions both melodic and textural. Downes is bringing a new and highly personal approach to an instrument steeped in history and tradition - a tradition that he loves but is seeking to explore and abstract.

Live Präsentation seines Orgel-Albums "Obsidian", welches dieses Jahr auf ECM Records erschienen ist.

Kit Downes gilt als einer  der herausragenden Jazztalente Großbritanniens. Sein aktuelles Album "Obsidian" ist eine einzigartige Sammlung von Klängen und Farben, wie sie nur von einem Improvisator mit feinfühligen Gespür eingespielt werden konnte. Seine ersten musikalischen Erfahrungen sammelte Downes als Kirchenorganist. In den letzten Jahren hat er seine klanglichen Möglichkeiten und Eigenheiten, sowohl melodisch als auch textural in der Improvisationen und Kompositionen untersucht. Downes findet dabei einen neuen und sehr persönlichen Zugang zu seinem Instrument. Er ist verwurzelt mit der Geschichte und Tradition der Orgel, die er liebt, die er aber zu erforschen und zu abstrahieren sucht.

Press:

"Enticingly strange and wonderful sounds, so odd you can hardly believe it’s an organ making them.. a lightening musical intelligence” Telegraph

"Kit Downes showed his considerable chops and flowing imagination as a pipe organist" Downbeat Magazine

"A richly layered, moving soundscape with regular dark, whispering undercurrents - building with unbelievable tension" All About Jazz

"Downes teases sounds from the great organ, eliciting a powerful effervescence from the pipes - an exceptional soloist" Wormser Zeitung

Der Eintritt kostet 10€, ermäßigt 8€.

Wo? KulturRaum Zwingli-Kirche, Rudolfstraße 14, 10245 Berlin